Csizmár István  vagyok, 1964-ben születtem.

1987-óta élek  Kiskőrösön feleségemmel és két fiammal.
Tisztességes polgári szakmámat tekintve- melyet húsz éve gyakorolok különböző hivatalokban -igazgatás szervező és jogász vagyok.
  Kilenc esztendeje foglalkozom festéssel. Természetesen ifjú koromban is szívesen rajzoltam, festettem, azonban életutam a középiskola befejezése után valahogyan elkerülte a képzőművészetet. A régi, diákkori szenvedély  újra éledését  annak köszönhettem, hogy egy kisebb balesetből adódó kényszerű otthonlét alatt  a gyerekeim karácsonyra kapott pasztell-kréta készletét titokban kicsit megdézsmáltam, egy darab papíron kipróbáltam és ezt az egészet valami hallatlanul izgalmasnak és élvezetesnek találtam. A rajzolás, festés folyamata azóta sem veszített semmit  a varázsából, mindennapi életem részévé vált és talán a világ legjobb szórakozását jelenti számomra.
 Amatőr festő vagyok, mesterem nincs, a képzőművészeti oktatás intézményesített formáiban nem vettem részt, napi munkám mellett autodidakta módon tanultam és tanulom folyamatosan a rajzolást, festést.
  Sokat tanultam azonban azoktól a művészektől - Balogh Gyulától, Harsányi Zsuzsannától, Ifj. Szappanos Istvántól, Walter Gábortól - akikkel a keceli alkotótáborokban volt szerencsém találkozni és akik szívesen osztották meg tudásukat az érdeklődő amatőrrel. Tagja vagyok az Országos Képző- és iparművészeti Társaságnak (OKIT).
 Kedvenc eszközöm a pasztellkréta, egy ideje azonban akvarell (vízfesték) technikát is alkalmazom. A pasztellt ropogósan friss színeiért, az akvarellt az áttetszőségéért, visszafogottságáért kedvelem. A pasztell a lendülettel, a  „maszatolás” már-már gyermekien önfeledt szabadságával ajándékoz meg, az akvarell pedig türelemre, átgondoltságra és önfegyelemre nevel.
  Elsősorban tájképek, ritkábban csendéletek kerülnek ki a kezem alól.
  Legkedvesebb témám a természeti- és az ember alkotta táj, ezen belül is a táj egy-egy kisebb, meghitt részlete. Az elhagyott, gazdátlan tanya, az őszi színekben  pompázó domboldal, néhány érdekes formájú fa, a sejtelmes kanyarulat a dűlőúton vagy  a napfény  játékos foltjai egy eldugott tisztáson mind óriási élményt jelentenek és arra ösztönöznek, hogy ezt az élményt másokkal is megosszam. Szívesen ábrázolom a  természeti jelenségeket, a napszakok- vagy  az évszakok változását, az általuk közvetített hangulatot is. Legkedvesebb évszakom az ősz, ez  a honlapon látható képeim témaválasztásánál is megmutatkozik.  Képeimen igyekszem  a bennünket  körülvevő világ szépségeit, a természet színeit, a mindennapi csodák hangulatát megfogni és a festészet eszközeivel  közvetíteni a képeket szemlélőknek.

Kiállításaim:

               2001.  Szirák, Kastélyszálló kisgalériája
               2002.  Kecskemét, FIT KLUB
               2002.  Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Kiskőrös
               2004.  Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum MŰ-TÁR(S) című csoportos
                           kiállítás
               2005.  Csengőd, Falunapok rendezvénysorozata
               2006.  Kaskantyú, Falunapok rendezvénysorozata
               2007.  Imrehegy,  Szent Imre  ünnepség rendezvénysorozata
               2007.  Kiskőrös, Szüreti és Szlovák Nemzetiségi Napok
                           rendezvénysorozata
               2008.  Soltvadkert, Művelődési Ház
               2008.  Kecel
               2008.  Vác, Duna p'Art Galéria
               2008.  Az Ortszágos Képző- és Iparművészeti Társaság éves tárlata

  A 2004-es MŰ-TÁR(S) tárlaton kiállított képeim a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum tulajdonában vannak. Ezen kívül megközelítőleg 100 alkotásom került  magántulajdonba is az évek során.©2007-2008 Csizmár István  Minden jog fenntartva!